A szállítási költség sávosan egyre olcsóbb!

Kérdésed, kérésed van? Hívj bátran! +36-30/098-0140
Ügyfélszolgálat hétköznap 08-17-ig.
Ha éppen nem tudjuk felvenni, visszahívunk.

Immunoptim immunerősítő kapszula (90db) - 101
Immunoptim immunerősítő kapszula (90db) - 101
9 990 Ft

Immunoptim immunerősítő kapszula (90db) - 101

Komplex étrend-kiegészítő kapszula, ami 7 féle természetes aktív összetevővel

– Wellmune® béta-glükánnal, probiotikummal, bodzatermés-kivonattal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal gondoskodik az immunrendszered hosszútávú védelméről!

Raktáron/Rendelhető
9 990 Ft
A vásárlás után járó pontok: 100 Ft
Mások ezeket is megvették még hozzá:
Részletek

Élethosszig tartó védelem természetes immunerősítőkkel és magas dózisú D3, valamint C- vitaminokkal

Az Immunoptim a kórokozók, vírusok és baktériumok elleni védekezés legfontosabb vezérlő egységét, az immunrendszert támogatja. Az immunrendszer normál működése nélkül a hosszantartó, egészséges élet csupán álom, hiszen a szervezetünket támadó organizmusok folyamatos kihívás elé állítják ezt a rendkívül összetett védelmi rendszert. Az ideális immunitás elérése tehát napi szintű tápanyagtámogatást igényel.

A legtöbb ember számára egyetlen nap gyengélkedés sem fér bele, ezért az Immunoptimot kifejezetten azzal a céllal fejlesztettük ki, és olyan természetes összetevőkkel turbóztuk fel, hogy azok a lehető legoptimálisabb módon segítsék a szervezeted a kórokozókkal szembeni harcban.

A tudományos szemlélettel kombinált összetevők között megtalálható három olyan alapanyag is – béta-glükán, probiotikum és bodzakivonat – amelyek immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása klinikailag is igazolt, továbbá optimális arányban tartalmazza az immunrendszer normál működéséhez szükséges vitaminokat és nyomelemeket is.

 

mmunoptim, az egyik legerősebb immunerősítő vitaminkészítmény felnőtteknek! Ezért válaszd:

 • FOKOZZA A SZERVEZETED IMMUNITÁSÁT
 • TÁMOGATJA A SZERVEZETED A FELSŐ LÉGÚTI MEGBETEGEDÉSEKKEL SZEMBEN
 • SEGÍTHET MEGELŐZNI A FERTŐZÉSEK OKOZTA MEGBETEGEDÉSEKET
 • NAGY DÓZISBAN TARTALMAZZA A NAPI C- ÉS D-VITAMIN ADAGODAT
 • BÉTA-GLÜKÁN ÖSSZETEVŐJE ENYHÍTI AZ ALLERGIÁS TÜNETEKET ÉS JAVÍTJA AZ ALVÁS MINŐSÉGÉT

 

Aktív összetevők

Alapanyagaink, amiktől a piac egyik legjobb immunerősítője az Immunoptim
Béta-glükán
Bodza
C-vitamin
Cink
D-vitamin
Probiotikum
Szelén

Immunerősítés a tudomány és a természet erejével

Tudomány az immunvédelem szolgálatában

Termékeink aktív összetevői a legfrissebb tudományos kutatások alapján kerültek kiválasztásra.

Ultramagas minőség

Klinikailag tesztelt magas tisztaságú alapanyagaink a világ számos pontjáról érkeznek.

Újragondolt immunerősítő formula

Speciális formuláink receptjeit elismert hazai kutatók készítették.

Egyedi komplexitás, páratlan támogatás az immunvédelemben

Termékeink egyik legfőbb értékét a hozzávalók egyedi komplexitása adja.

Mennyiség: 42 g - 90 darab vegán kapszula
Nettó tömeg: 42 g - 90 darab vegán kapszula
Forgalmazó: Grapehill Food Kft. 1066 Budapest, Teréz krt. 62.
Adagolás: Felnőtteknek napi 3 x 1 kapszula, bő folyadékkal bevéve.

Figyelmeztetés: Gyermekek elől elzárva tartandó! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és egészséges életmódot. A készítmény nem szedhető, amennyiben bármely összetevőjével szemben allergia áll fenn.

Összetevők: Bodzatermés-kivonat (Sambucus nigra), béta-1,3 / 1,6-glükán, L-aszkorbinsav, Bifidobacterium longum BB536 (probiotikum), cink-glükonát (cink), szelénnel dúsított élesztő (szelén), kolekalciferol (D3-vitamin), zselatin (kapszula)

Tárolás: száraz, hűvös helyen tárolandó. A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban.

Mentességek: Laktózmentes, Gluténmentes, Vegán

OGYÉI-notifikált termék

Összetevő

Mennyiség

NRV* %

C-vitamin

200 mg

250%

D3 -vitamin

2000 NE

1000%

Cink

5 mg

50%

Szelén

22 μg

40%

Bodzatermés-kivonat

500 mg

**

Béta-1,3/1,6-glükán

250 mg

**

Probiotikum (Bifidobacterium longum BB536)

100 mg

**

* napi beviteliérték felnőttek esetében

   

** napi beviteli érték nem meghatározott

   

 

Tudományosan

Béta-glükán

A béta-glükánok glükózegységekből felépülő, egyes baktériumokban, gombákban és a növények sejtfalában megtalálhatók poliszacharidok. Legáltalánosabb forrásuk a sörélesztőként ismert egysejtű gomba (Saccharomyces cerevisiae) sejtfala, de a gabonakorpa (például a zab- és árpakorpa) és egyes tengerifűfélék, valamint az algák is tartalmaznak béta-glükánt.

A különböző forrásokból nyert béta-glükánok szerkezete – és így hatásai is – eltérőek lehetnek. A gabonából (zab, árpa) nyert béta-glükán nem elágazó láncú és vízoldékony, míg a kalapos gombák és az élesztő vegyületei vízben nem oldódnak és elágazó láncúak. A gombákból származó vegyületekben az oldalláncok rövidebbek, míg az élesztőből kivont béta-glükán esetében hosszabbak.

Bár az immunrendszerre kifejtett hatás a béta-glükánok közös vonása, annak mértéke és jellege különböző. A béta-glükánok a makrofágok és a természetes ölősejtek működésének fokozásával támogatják a szervezet immunvédekezését. Az immunsejtekben olyan, ún. kemotaktikus anyagok termelődését fokozzák, amelyek a véráram útján más immunsejtekhez eljutva aktiválják azokat, és a fertőzés helyére irányítják őket. Ez a hatás hasonló, mint amikor fertőzés kapcsán a kórokozókkal való találkozás serkenti az immunsejtek aktivitását. Úgy tűnik, hogy a kórokozók leküzdésére irányuló immunműködések fokozhatók béta-glükánokkal. Az összefüggésre magyarázatot adhat, hogy az immunrendszerünk éppen a béta-glükánhoz hasonló poliszacharid molekulák révén azonosítja a kórokozókat.

A béta-glükánokat immunmoduláló hatásuk miatt felső légúti fertőzések megelőzésére és allergiás tünetek enyhítésére használják. Immunmodulátor hatásuk miatt súlyos krónikus betegségek kiegészítő kezelésére is fogyasztják, de ilyen vonatkozásban hatásosságuk kevésbé megalapozott. Nagyobb adagokban a koleszterin- és a vércukorszint csökkentésére is alkalmazzák.

Míg a koleszterin- és a vércukorszint-csökkentő hatás a béta-glükán pontos típusától függetlenül érvényesül (ennek alapja a felszívódás csökkentése), az immunrendszeri hatások vegyülettípustól függően eltérőek. Az immunrendszeri hatás megbízhatósága szempontjából fontos a vegyületek pontos szerkezete és térszerkezete, ezért az egyes specifikus béta-glükánokkal elért eredmények nem általánosíthatóak a teljes vegyületcsoportra.

Termékünkben olyan, élesztő eredetű béta-glükánt (Wellmune®) használunk fel, amelyben a glükózegységek 1,3/1,6 kapcsolódásúak. A vegyület a veleszületett immunrendszerre fejti ki hatását. A veleszületett immunrendszer a kórokozókat mikróbákhoz vagy patogénekhez kapcsolható molekuláris mintázat (MAMP/PAMP) alapján azonosítja, a béta-glükánokat ugyanígy azonosítják az immunrendszer sejtjei. Ezt követően a molekulákat internalizálják a makrofágok, majd a fragmentálódott béta-glükánokat externalizálják, és ezekkel kerülnek kapcsolatba az egyéb immunrendszeri sejtek, amelyeken több olyan receptor van (pl. dektin-1 és CR3), amelyek detektálják ezeket. Ezt követően az immunrendszeri sejtek fagocitózissal és oxidatív robbanással reagálnak, ami fokozza a kórokozóellenes védekezési reakciót.[1]

Az immunrendszeri hatást randomizált, placebokontrollos klinikai vizsgálatokban is tanulmányozták. Sportolókon kimutatták, hogy placebóhoz képest a Wellmune® csökkentette a légúti betegségek időtartamát és súlyosságát.[2] Egy vizsgálatban, amelyet szintén sportolók részvételével végeztek, a nyál IgA-konecentrációjának emelkedését igazolták.[3] A sportolás utáni immunszupresszió (a limfociták és moniciták számának csökkenése) mérsékelhető volt a Wellmune® adagolásával.[4] Időskorúak körében végzett vizsgálatban megállapították hogy a Wellmune-t fogyasztók körében alacsonyabb volt a felső légúti fertőzések gyakorisága és a tünetek intenzitása.[5] A légúti fertőzéses gyakorisága egyetemistáknál is csökkent a Wellmune® hatására.[6] Hasonló eredményeket regisztráltak kisgyermekek (1-4 évesek) részvételével végzett vizsgálatban.[7]A légúti fertőzések számának csökkenését és a hangulat javulását regisztrálták pszichés stressz alatt lévő nőknél.[8] Egy vizsgálat szerint a Wellmune® szedése placebóhoz képest csökkentette a légúti fertőzések miatti iskola/munkahelyi hiányzások arányát, valamint egyes tüneteket.[9] Egy tűzoltók részvételével végzett vizsgálatban a megfázásos betegség kockázatának csökkenését és az egészségérzet javulását mutatták ki.[10]

A Wellmune® hatásosságát allergiás betegeken is vizsgálták. Egy vizsgálatban parlagfűpollen-allergiások részvételével, placebokontroll mellett tanulmányozták a béta-glükán hatást. Néhány hetes kezelés után a Wellmune® szignifikánsan csökkentette az allergiával kapcsolatos tüneteket, javította az életminőséget és az alvás minőségét.[11]
 
Probiotikum

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények, amelyek megfelelő mennyiségben adva pozitív élettani hatásokat fejtenek ki a szervezetben. A szervezetünkkel szimbiózisban élő mikroorganizmusok döntően a vastagbél területén, kb. 2-3 kilogrammnak megfelelő mennyiségben, több 100 milliárdos élő sejtszámban járulnak hozzá a szervezet biológiai egyensúlyának fenntartásához. A bélflóra – más néven mikrobiom, de sokszor nevezik védőbaktériumoknak is – számos élettani funkcióval bír. Részt vesznek többek között az emésztési folyamatokban, több vitamin szervezeten belüli előállítása szintén a bélbaktériumok közreműködésével történik. Fokozzák az immunglobulinok termelődését, és az egészséges bélflóra gátolja a kórokozó baktériumok elszaporodását, védve ezáltal a szervezetet a fertőzések kialakulásával szemben. A bélflóra tehát nélkülözhetetlen eleme az immunrendszer megfelelő működésének. A bélflóra károsodása értelemszerűen az általa betöltött funkciók és az immunvédekezés gyengülésében mutatkozik meg.

A bélflóra egységének felbomlása többféle okból bekövetkezhet. Okozhatja fertőzés, elégtelen táplálkozás, gyulladás, gyomor- és bélbetegségek, gyógyszerek (pl. antibiotikumok) szedése. A bélflóra egyes összetevőinek, például a Bifidobacteriumoknak az aránya az életkor előrehaladtával csökkent. A bélflóra egészségének fenntartása, és így mikrobiom élettani funkcióinak megőrzése érdekében preventív (megelőzési) és terápiás céllal is alkalmazhatók probiotikumok.

A bélflóra károsodása – vagyis a védőbaktériumok számának csökkenése vagy az egészséges baktérium-összetétel torzulása – a bélrendszerbeli probiotikumfunkciók gyengülésével jár. Maga a bélflóra-károsodás is okozhat például gyomor-bélrendszeri gyulladásokat, emésztési zavarokat. A probiotikumok fő alkalmazási területei a fertőzések (pl. Clostridium difficile) okozta, illetve az antibiotikumok szedését követően jelentkező hasmenés enyhítése, valamint a bélrendszer gyulladásos folyamatai (irritábilis bél szindróma, Crohn-betegség, colitis ulcerosa) során jelentkező alhasi fájdalom és puffadás csillapítása. A baktérium alapú probiotikumok ezen kívül az antibiotikum-szedés okozta hasmenés megelőzésére és az immunrendszer erősítésére is alkalmazást nyernek.

Régóta ismert tény, hogy a bélflóra érzékeny egyensúlya nélkülözhetetlen a bélfal nyirokkeringésében jelen levő fehérvérsejtek normális működéséhez, ezért nem meglepő, hogy a mikrobák immunstimulánsként való fogyasztása egyre népszerűbb a lakosság körében. Az ideális probiotikus hatóanyag kiválasztása tehát mindig a felhasználási cél függvénye. Amikor a védőbaktériumok tömegét kell pótolni, akkor értelemszerűen baktériumkeverékek választandók, míg az antibiotikumok által okozott hasmenés és az utazással járó bélfertőzések megelőzésében az élesztőgomba típusú probiotikumok előnyösebbek, de természetesen ez utóbbi esetben sem hiba bakteriális probiotikumokat alkalmazni. A megfelelő mennyiségben bevitt probiotikumok helyreállítják a bélflóra egyensúlyát és támogatják a védekező rendszer megfelelő működését, a kórokozókkal szembeni védelmet.

Készítményünkben egy olyan probiotikus baktériumtörzset használunk fel, amelynek hatását számos klinikai vizsgálatban tanulmányozták. A Bifidobacterium longum BB536 egészséges csecsemők bélrendszeréből izolált, azaz az ember számára természetazonos törzs. Előnye, hogy a sav (és így a gyomorsav) nem károsítja. Ezt a törzset egy japán gyártó állítja elő, és jelenleg a világ több mint 30 országában alkalmazzák.
Egy placebokontrollos vizsgálatban megállapították, hogy a BB536 fokozza az influenzaoltások hatásosságát. A beoltottak közül kevesebben kapták el a vírust és kevesebbeknél alakult ki láz azoknál, akik BB536-ot is kaptak, és az immunrendszeri hatás laboratóriumban is kimutatható volt.[12] A BB536 fokozza az IgA termelését és kedvezően hat az NK-sejtek számára, ami elősegíti az immunrendszer működését.[13] A BB536 a TH1 sejtek működésére is kedvező hatással van.[14] Egy placebokontrollos, kettős vak vizsgálatban egy hármas probiotikum-kombináció (ennek egyik tagja volt a BB536) jelentősen csökkentett az allergiás rinitisz tüneteit, ami szintén immunrendszeri hatására utal.[15]

Bodza

A bodza közismert gyógynövény, amelynek virágát régóta fogyasztják teaként. Termése elsősorban élelmiszerként (lekvár, szörp) közismert, de az elmúlt évek kutatási eredményei rámutattak légúti fertőzések kezelésében betöltött hatására.

A bodzatermés nagy mennyiségű antociánt tartalmaz (ez adja a színét). Ezek a vegyületek vírusellenes hatásúak a légúti vírusokkal (influenza-, rhino-, koronavírus) szemben,[16] valamint az immunrendszerre hatva segítik a vírusellenes védekezést.[17]

A bodzaterméskivonatának vizsgálataiban kimutatták, hogy influenzafertőzötteknél gyorsítja a gyógyulást (mintegy 4 nappal) és mérsékli a betegség tüneteit (kevesebb gyógyszert kellett szedni a tünetek enyhítésére).[18] Hasonló (a gyógyulás idejét lerövidítő) hatást figyeltek meg megfázás esetén is.[19] A klinikai vizsgálatok eredményeinek újraelemzése (metaanalízise) megerősítette a fenti megállapításokat.[20]

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal által elbírálás alatt lévő egészségre vonatkozó állítás alapján a bodzatermés

 • támogatja a szervezet védekező képességének működését, támogatja az immunrendszert (2133).  

Szelén

A szelén az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem, amely számos enzim aktivitásához szükséges, de mindezen túl az immunműködés fenntartásában is fontos szerepe van.

A szelén napi beviteli referenciaértéke 55 mikrogramm. Étrend-kiegészítők szervetlen sók és szerves vegyületek (szeleno-metionin, szelénnel dúsított élesztő) formájában alkalmazzák. A szerves vegyületek jellemzően jobban felszívódnak a béltraktusból, ezért használtunk ennek a terméknek a gyártásánál jól hasznosuló szeleno-metionint.
A szelén az ún. szelenoprotein fehérjék alkotórésze, amelyek a szervezet fontos antioxidánsai. E fehérjékben a szelén aminosavakhoz kötve (szelenometionin és szelenocisztein) található meg. A szelenometionint a szervezet nem képes előállítani – ezt az aminosavat a táplálékkal visszük be a szervezetbe. A szelénhiány jeleként a fáradékonyság, az álmosság, a csökkent nemzőképesség, és pajzsmirigy-alulműködés is jelentkezhet, de a hiány következtében az immunrenszer működése is elégtelenné válik.

Egy metaanalízis szerint a napi beviteli referenciaértéknek megfelelő szelénbevitel csökkenti bizonyos daganattípusok kialakulásának kockázatát azokkal összehasonítva, akik étrendje nem tartalmaz hozzáadott szelént.[21] A szelénpótlás kis mértékben csökkenti az összkoleszterin- és a trigliceridszintet a témával kapcsolatos vizsgálatok metaanalízise szerint.[22] Alzheimer-kór esetén az egészségesekkel összehasonítva csökkent agyi szelénszintet mutattak ki, ami a szelén antioxidáns hatásával függhet össze.[23]

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által elfogadott, egészségre vonatkozó állítás szerint a szelén

 • hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.[24]

Cink

A cink – a vas után – a második legfontosabb esszenciális ásványi anyag. Az élő szervezetben kb. 2 g mennyiségben raktározódik. Az étrend-kiegészítőkben a cink szerves és szervetlen kötésben is megtalálható. Szerves formában jobban hasznosul a szervezetben és a gyomorbántalmak is elkerülhetők.

A cinket gyakran alkalmazzák az immunrendszer erősítésére, az immunműködések támogatására. Hozzájárul az immunfolyamatok optimális működéséhez, támogatja a nem specifikus védekező mechanizmusokat és a szerzett immunitást is. A cinkfogyasztás és az immunfolyamatok erősítése közötti kapcsolatot több vizsgálatban tanulmányozták. Az eredmények nem támasztják alá egyértelműen a cinkvegyületek kedvező hatásait, az ellentmondások hátterében azonban a cink különböző formáinak eltérő biohasznosulását feltételezik. A cinkpótlás előnyös hatásai elsősorban a cinkhiányos állapot miatt kialakuló panaszok esetén jelentősek, így az is bizonyos,hogy cinkhiány esetén az immunrendszer működése romlik.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal által elfogadott, egészségre vonatkozó állítás alapján a cink

 • hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.[25]
   

D-vitamin

A D-vitamin szteroid szerkezetű, a vitaminhatáson kívül szerteágazó biológiai hatásokat kifejtő vegyületek csoportja. Az emberi szervezet szempontjából a legjelentősebb a D3- és a D2-vitamin (kolekalciferol, ergokalciferol).
A D-vitamin különleges a vitaminok sorában: az emberi szervezet is képes előállítani, és hatásai messze túlmutatnak a vitaminfunkcióin – sok szempontból a szervezet fontos hormonjának tekinthető. Az emberi szervezetben a D-vitamin a napfény hatására képződik. Mivel a megfelelő D-vitamin-szint eléréséhez szükséges ideig a legtöbb ember nem tartózkodik a napon, és az átlagos étrend sem tartalmaz elegendő mennyiséget, a lakosság nagy részénél indokolt a D-vitamin-pótlás.

Tél végén a magyarországi népesség több mint 90%-a D-vitamin-hiányos, és 20% azok aránya, akik vérében a D-vitamin koncentrációja annyira lecsökken, hogy az már közvetlen, akut veszélyt jelent a kalcium-anyagcsere szempontjából. Ha a lakosság D-vitamin-szintje optimális lenne, a csonttörések, a cukorbetegség, bizonyos daganatos betegségek és a légúti betegségek is számottevően ritkábbak lennének.
A D-vitamin immunrendszerre kifejtett hatása – azon túl, hogy szükséges a normál működéshez – nagyon sokrétű. Több klinikai vizsgálat szerint a D-vitamin-pótlás lerövidíti a megfázásos betegségek és az influenzás megbetegedés időtartamát, és a betegség enyhébb tünetekkel jár, mint azoknál, akik nem szednek D-vitamint.[26] Egy többéves vizsgálatban tartós D-vitamin-szedés mellett a húgyúti fertőzések gyakorisága is csökkent.[27] Kimutatták továbbá, hogy a szklerózis multiplex új eseteit gyakrabban diagnosztizálják kora tavasszal, D-vitamin-hiányos állapotban, noha metaanalízisek bizonysága szerint a betegséget D-vitamin-pótlással nem lehet sem megelőzni, sem hatásosan kezelni.[28] Az autoimmun betegségek közé tartozó szisztémás lupus erythematosus alacsony D-vitamin-szinttel jár együtt, és D-vitamin hatására enyhülnek a tünetei.[29]

A D-vitamint korábban elsősorban csontvédő, csontfejlődést támogató hatása miatt tartották fontosnak. Csontanyagcserében betöltött hatásainak eléréshez napi 200 NE pótlása is elegendő. Az egyéb D-vitaminhatások ennél nagyobb mennyiséget igényelnek, az orvosi ajánlások szerint az ideális napi beviteli mennyiség 1500–2000 NE. Termékünkben a vitamin dózisát ennek megfelelően határoztuk meg.
D-vitamin-pótlásra a D3-vitamin előnyösebb, mert kevésbé emeli a vér kalciumszintjét, jobban felszívódik és kémiailag is stabilabb. Készítményünk előállítására ezt a formát hazsnáltuk fel..

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által elfogadott, egészségre vonatkozó állítások szerint a D-vitamin

 • hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez[30]  

C-vitamin

A C-vitamin vízoldékony vitamin, amelyre az emberi szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenül szükség van. Számos növény és állat tud egyszerű cukrokból (D-glükóz, D-galaktóz) C-vitamint előállítani, az ember azonban erre nem képes, ezért a hiánybetegség megelőzése érdekében napi néhány tíz mg C-vitamin bevitele szükséges. A C-vitamin az egészséges étrendben megtalálható zöldségek és gyümölcsök gyakori összetevője, ezért kiegyensúlyozott étrenddel a vitaminhatás kiváltásához szükséges mennyiség bevihető. A szervezetben nagyjából 1500 mg C-vitamin raktározódik, és teljesen feltöltött raktárak mellett a napi 200 mg felett bevitt C-vitamin-mennyiség jelentős része a vesén keresztül kiürül a vizelettel.
Bár a szervezet számára szükséges vitaminmennyiség az étrenddel elfogyasztható, ha az étkezési szokások vagy valamilyen betegség miatt nem biztosított a megfelelő bevitel, indokolt lehet a C-vitamin-pótlás.
A C-vitamin elengedhetetlenül fontos az emberi szervezet egészséges működéséhez. Számos biokémiai folyamat és átalakulás lejátszódásához nélkülözhetetlen (erős redukálószerként részt vesz az oxidációs folyamatokban), és kiemelkedő szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében. Az aszkorbinsav jó antioxidáns, ezen tulajdonsága révén a termék további összetevőit is védi az oxidációtól.

C-vitamin hiányában a sejtes immunválasz elégtelenné válhat. Az immunrendszer normál működéséhez elegendő a termékben található napi 200 mg, az e fölötti bevitel nem hasznosul, ráadásul terheli a vesét és fokozza a vesekő kockázatát. Átlagos életmódot élőknél nem igazolt, hogy a megadózisú C-vitaminbevitel hozzájárulna a megfázásos betegségek megelőzéséhez vagy gyorsítaná a gyógyulást.[31]

A C-vitaminnak számos egészségre vonatkozó állítását pozitívan bírálta el az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA). Ezek szerint

 • hozzájárul az immunrendszer normal működéséhez[32]
 • hozzájárul a fáradtság csökentéséhez.[33]
Adatok
Gyártó
101
Vonalkód
5997372370648
Cikkszám
5997372370648
Tömeg
100 g/db
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Hasonló termékek