Új: 5 ezer forint felett ingyenes átvétel a raktárunkban.

Kérdésed, kérésed van? Hívj bátran! +36-30/098-0140
Ügyfélszolgálat H-Cs: 09-16-ig; P: 09-14-ig. Sz-V: zárva.
Ha éppen nem tudjuk felvenni, visszahívunk.

Preventa 85 csökkentett deutérium tartalmú szénsavmentes ivóvíz 1,5l
Preventa 85 csökkentett deutérium tartalmú szénsavmentes ivóvíz 1,5l
3 291 Ft

Preventa 85 csökkentett deutérium tartalmú szénsavmentes ivóvíz 1,5l

45%-kal csökkentett deutériumtartalmú szénsavmentes ivóvíz

Minőségét megőrzi
2025.08.13
Raktáron/2-4 nap
3 291 Ft
Egységár: 2 194 Ft/liter
A vásárlás után járó pontok: 33 Ft
Mások ezeket is megvették még hozzá:
Részletek

D-tartalom: 85 ppm (178 mg/l HDO)

Mi a deutérium?

A deutérium (nehézhidrogén) a hidrogén természetben előforduló változata az atommag a proton mellett egy neutront is tartalmaz (a hidrogén atommagja egy protont tartalmaz). A kétszeres tömegeltérés miatt a hidrogén és a deutérium fizikai és kémiai viselkedésében jelentős eltérések vannak.

Hogyan változik bolygónkon a csapadék deutériumtartalma, mennyi deutériumot tartalmaz az emberi szervezet?

Az élő szervezetek deutériumtartalmát elsődlegesen az óceánok vizének, illetve a lehulló csapadéknak a deutériumtartalma határozza meg. A csapadék deutériumtartalma az Egyenlítőtől az Északi-, illetve Déli-sark felé, az óceánoktól a szárazföld belseje felé haladva, valamint a tengerszint feletti magassággal arányosan csökken. Hazánkban a felszíni vizek deutériumtartalma körülbelül 140-145 ppm. Az emberi test legnagyobb része víz, aránya az életkor előrehaladtával csökken. Mivel testünk körülbelül 60%-a víz, és a vízen kívül egyéb szerves vegyületek is tartalmaznak deutériumot, az emberi szervezet deutériumkoncentrációja többszörösen meghaladja más, élettanilag fontos elem – mint például a kalcium, kálium, magnézium – normálértékét.

Mi jellemzi a csökkentett deutériumtartalmú vizeket, hogyan határozható meg a deutériumtartalom?

A csökkentett deutériumtartalmú ivóvizek a természetes vizeknél lényegesen kevesebb deutériumot tartalmaznak. A víz deutériumtartalmának meghatározásakor a „ppm” egység használatos (parts per million), mely azt mutatja meg, hogy egymillió hidrogénatomból (H) hány tekinthető deutériumnak (D), illetve egymillió vízmolekula (H2O) közül hány a nehézvíz-molekula (D2O). A deutériumtartalom meghatározására tömegspektrometriás és lézeres méréstechnikát alkalmaznak.

Milyen eljárással csökkenthető a víz deutériumtartalma?

A csökkentett deutériumtartalmú víz előállítása energiaigényes technológiával történik, a normál (H2O) és a nehézvíz (D2O) eltérő fizikai-kémiai tulajdonságain alapul. A csökkentett deutériumtartalmú víz előállításakor azt használjuk ki, hogy a mindössze 1,5 oC forráspontkülönbség következtében a gőzfázisban csökken a magasabb forráspontú nehézvíz koncentrációja. Többször megismételve az elpárologtatást, amely desztillációs tornyokon történik, a víz deutériumtartalma tetszőleges mértékben csökkenthető.

Csökkenthető-e a víz deutériumtartalma házilagos módszerrel?

A házi desztillálókészülékekkel végzett eljárással egy lépésben legfeljebb 1 ppm-es deutériumszint-csökkenést lehet elérni – ami lényegesen nem változtatja meg a víz detériumkoncentrációját –, kétszeri desztillálással is csak kb. 2-3 ppm-es csökkentés lehetséges. A víz deutériumtartalmát érdemben frakcionált desztillációs eljárással, ipari méretben lehet csökkenteni. A Preventa® termékek 15-84%-kal kevesebb deutériumot tartalmaznak, mint természetes vizeink, míg az egyszeri desztillálás mindössze 1-1,5%-kal változtathatja meg a víz deutériumkoncentrációját.

Mi a Preventa®?

A Preventa® a világ első csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz termékcsaládja, mely a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. nemzetközi szabadalmai alapján került kifejlesztésre. A Preventa® ivóvizet a Budapest Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás engedélyezte 1999-ben Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Környezet-egészségügyi Intézetének szakvéleménye, valamint az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal állásfoglalása alapján. A Preventa® hozzáadott vízként kiváló minőségű, természetes ásványvizet tartalmaz, 20 éve piacvezető a csökkentett deutériumtartalmú ivóvizek között.

Mit jelölnek a Preventa® termékeken feltüntetett számok?

A Preventa® termékek nevében szereplő szám az adott csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz deutériumtartalmát jelzi ppm értékben megadva. Ennek megfelelően a Preventa® 125 termékben például 125, a Preventa® 105-ben 105, a Preventa® 85-ben 85 ppm a deutériumkoncentráció, a természetes vizekre, így a normál csapvízre is jellemző 140-145 ppm értékhez képest.

Miért magasabb a Preventa® ivóvizek ára?

A Preventa® csökkentett deutériumtartalmú ivóvizek ára a technológia magas energiaigénye miatt magas, a vízből egy költséges eljárással lehet csak kivonni a deutériumot. Jelenleg nem áll más eljárás rendelkezésre, amivel olcsóbban tudnánk csökkenteni a víz deutériumtartalmát.

Mi a különbség a jelenleg forgalomban lévő csökkentett deutériumtartalmú ivóvizek között?

Vannak forgalomban olyan csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz termékek, melyek minősége nem ellenőrzött, deutériumtartalmuk eltér a palackon szereplő értéktől. Ezek a termékek megtévesztik a fogyasztókat, deutériumtartalmuk nincs hitelesítve.

A Preventa® termékek szigorú minőségellenőrzési folyamaton mennek keresztül, deutériumtartalmukat a Magyar Tudományos Akadémia Földtani és Geokémiai Intézete ellenőrzi, hitelesíti. A minőségi bizonylatok megtekinthetőek a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. központjában.

Milyen mennyiségben fogyaszthatóak a Preventa® csökkentett deutériumtartalmú vizek?

A Preventa® csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz termékekkel a teljes napi folyadékszükséglet biztosítható.

Forralható-e a Preventa®?

Forralható, készíthető belőle tea, kávé, főzés céljára is használható. A forralás zárt térben – fedő alatt – vagy vízforraló készülékben történhet!

Tárolható-e nyitott edényben a Preventa®?

Lehetőleg ne tároljuk a Preventa® csökkentett deutériumtartalmú termékeket hosszabb ideig nyitott edényben, mert a levegővel érintkezve összetétele változhat. A kitöltött mennyiséget javasolt rövid időn belül elfogyasztani.

Egyes Preventa® ivóvizek szénsavas és szénsavmentes változatban egyaránt elérhetőek. Fontos tudnunk, hogy a szénsavas és a szénsavmentes vizek nagyságrendileg ugyanannyi ásványi anyagot tartalmaznak, szervezetünk sav-bázis egyensúlya szempontjából tehát a két típus között nincs lényegi különbség.

Deutériumcsökkentés sportegészségügyi hatásai

Válogatott evezősekkel végzett vizsgálatban az élsportolókat a szokásos terheléses vizsgálatnak vetették alá. A Preventa-csoportba tartozó sportolók jobb élettani paraméterek mellett tudták teljesíteni a terheléses feladatokat.

A deutériumkoncentráció-csökkenést követően a szövetek kevésbé kerültek oxigénhiányos állapotba, a glükóz mobilizáció és felhasználás javult, a sejtek metabolikusan jobban tudták kompenzálni a terheléskor jelentkező hatásokat. A vizsgálatok eredményei összhangban voltak a sportolók szubjektív tapasztalataival, mely szerint a Preventa-fogyasztást követően javult a teljesítményük, gyorsabban regenerálódtak, és kitartóbb fizikai leterhelésre voltak képesek. A Preventa – fokozott fizikai igénybevétel mellett – alkalmas lehet a szervezet teljesítőképességének fokozására.

Györe I., Somlyai G. (2005) Csökkentett deutérium tartalmú ivóvíz hatása a teljesítőképességre sportolóknál. Sportorvosi Szemle/46/1:27-38.

A víz hozzájárul a normál fizikai és szellemi működés fenntartásához.

Adatok
Cikkszám
PAL-5999510450878
Tömeg
1,5 kg/db
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Hasonló termékek