
HATÓANYAGOKRÓL BŐVEBBEN
A málna titka
A magas vitamintartalma miatt az egészséges gyümölcsöt gyakran nyersen fogyasztják, ill. lekvárként, kompótként, zseléként vagy szörpként kerül a konyhában felhasználásra. A méhészetben a málna – köszönhetően nektárja magas (36–70%-os) cukortartalmának, a méhek számára megbecsült melléktápanyag-forrás.
Kutatók megállapították, hogy a málnában lévő keton a málna természetes, fenoltartalmú alkotóeleme, amely a vörös málna aromájának az elsődleges vegyülete. Igen hatékonynak bizonyul az emberi szervezetben a tekintetben, hogy megelőzi a zsír kialakulását, amely a súlycsökkentésben a legfontosabb.
Fogyókúrás-tanácsadók Amerikában már több éve a málnaketont szedőknél fogyási eredményeket ért el.
A vegyületeket mint „nagyon egészségest” írta le „bármilyen mellékhatás nélkül”. A málnaketon az adiponektin, a zsírszövetben található hormon serkentésével éri ezt el, amely a zsír- anyagcsere-képességet javítja.
Csökkentett szénhidráttartalmú étrend mellett a krómbevitel a legjobb megoldás a zsírfelesleg csökkentéséhez.
Króm
A kutatások szerint a króm a következőképpen hat a szervezetben:
- Csökkentheti az éhséget, ill. a cukorfogyasztás iránti vágyat, így könnyebb tartani a csökkentett szénhidráttartalmú étrendet.
- Csökkenti a teljes zsírmentes testtömeget, ami felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét, ezáltal pedig további zsírokat égetünk el.
- Segíthet megelőzni az izomvesztést, ha célirányosan mérsékeljük a kalóriabevitelt.
A csilipaprika története
A csilipaprika Amerikából származik, ám mára szinte a világ minden pontjára eljutott. Pikáns, csípős íze miatt számos országban kedvelt, sőt, elmaradhatatlan része a gasztronómiának.
A csili ugyanakkor nem csupán a konyhaművészetben, hanem az egészségmegőrzésben, ill. a diétában is fontos szerepet játszhat.
A csilipaprika legfontosabb hatóanyaga a kapszaicin, mely többféle pozitív hatást gyakorol a szervezetre.
Egyfelől serkenti az anyagcserét és a vérkeringést, valamint fokozza az emésztőnedvek termelését - mindennek köszönhetően segíti a súlyvesztést.
Ezenkívül a csípős alkaloid antioxidáns, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.
Mit tartalmaz 100 g csili?
- 20 kcal
- 220 mg kálium
- 1,6 gramm rost
- 120 mg C-vitamin
Mennyi csilit ehetsz?
Egy átlagos nagyságú csilipaprika kb. 10 gramm. Ennél többet egy nap alatt nem ajánlott fogyasztanod, mert gyomorégéshez vezethet, ill. irritálja a száj nyálkahártyáját is. Arra is érdemes ügyelned, hogy hosszabb távon ne fogyassz mindennap csilit!
Legjobb fogyasztótippek
- Írd le a fogyási céljaidat!
Határozz meg egy bizonyos fogyási célt, és azt, milyen gyorsan szeretnéd elérni, majd írd le egy papírra!
- Naponta 5-6-szor étkezz!
A kutatások szerint, a kisebb mennyiségű, kiegyensúlyozott étkezések fokozzák az anyagcserét és felgyorsítják a zsírégetést. Egy egészséges, kis mennyiségű étkezés lehet pl. egy alma.
- Fogd vissza a rossz szénhidrátokat!
Küszöböld ki a fehér kenyeret, a rágcsálnivalókat, a tésztát, az édességet és a szódát az étrendedből! Az előbbi rossz szénhidrátok miatt a vércukor az egekbe szökik, és könnyebben tárolódnak testzsír formájában.
- Tessék sokat mozogni! A gyorsabb fogyás és zsírégetés feltétele a napi minimum 30 perces mozgás!
- Kitartás! Az első kilók leadása a legnehezebb, így folyamatos diéta, mozgás és kitartás nélkül nem fog menni!