Új: 10 ezer forint felett ingyenes átvétel Budapest belvárosában.

Cím a „személyes átvétel" bejelölésekor megjelenik, de el is küldjük mailben.

Kérdésed, kérésed van? Hívj bátran! +36-30/098-0140
Ügyfélszolgálat H-Cs: 09-16-ig; P: 09-14-ig. Sz-V: zárva.
Ha éppen nem tudjuk felvenni, visszahívunk.

Témák, amiket fontosnak gondolunk

Megfelelő agyműködés?

univital.hu
2022.07.23 12:21
Megfelelő agyműködés?

Egészséges bélflóra = megfelelő agyműködés?

Elsőre talán furcsának tűnhet, hogy távoli és különféle funkciót betöltő szervek egymással ilyen szoros kapcsolatban állhatnak, pedig így van!

Vegyünk először egy hétköznapi példát: bizonyára te is tapasztaltad már, hogy egy-egy stresszhelyzetre gyomrod, hasad hogyan reagál: van, amelyikünk gyomra összeszűkül, másokat hasi görcsök kínoznak, de gyakori a hasmenés vagy székrekedés is...


Ma már közismert tény, hogy egész testünk egészségére hatással van a bélflóránk egészsége. Általában emésztőrendszeri tünetekkel és betegségekkel, illetve immunrendszerünkkel – így a kórokozókkal szembeni ellenállóképességünkkel – szokták összefüggésbe hozni, ám mostanra egyre több kutatás megerősítette, hogy a bélflóra összetétele az agyi folyamatainkra is komoly hatással van. Tehát mentális állapotunkat, hangulatunkat és viselkedésünket is nagyban befolyásolja, hogy bélflóránk egészséges -e


Mi az a bélflóra?


Röviden: a bélflóra a vastagbelünkben található számos baktérium- és gombafaj együttese. Fontos azonban, hogy hasznos, semleges és káros egysejtűek is találhatók itt, ezért nem mindegy, milyen az összetétele. Ha a káros mikroorganizmusok vannak többen, hamar megbetegedhetünk.


Mik az egészséges bélflóra feladatai?

  • Fontos szerepe van az immunrendszer kialakulásában és megfelelő működésében,
  • Enzimek és a szervezet számára esszenciális különböző tápanyagok előállítása által segíti az emésztést és a szervezet működését
  • Gondoskodik a kórokozókkal szembeni védelemről
  • Védi a bél nyálkahártyasejtjeinek épségét
  • Vitaminokat termel (K és B)
  • Optimalizálhatja az ásványi anyagok felszívódását
  • Megfelelő összetétele és működése által hatással van az egész szervezet működésére

Ha a normál flóra megbomlik, az egyensúly felborul, akkor elszaporodhatnak a kórokozók és különböző emésztési és a szervezet egyéb területein jelentkező tünetek jelenhetnek meg. Számos tünet (puffadás, görcsök, hasi fájdalom, gázok stb.) és egészségi probléma (IBS, áteresztő bél szindróma, Colitis, szívbetegség, koleszterin- és vércukorproblémák, idegrendszeri tünetek, sclerosis multiplex stb.) összefüggésbe hozható az emésztőrendszer rendellenes működésével, a bélmikrobiom egyensúlyának felborulásával.
Mi határozza meg a bélflóra összetételét, egyensúlyát?


Rengeteg dolog befolyásolhatja, milyen összetételű a bélflóránk. Számít például az is, hogy természetes úton születtünk vagy császármetszéssel, hogy anyatejjel vagy tápszerrel tápláltak -e minket. Később pedig az egyoldalú, helytelen táplálkozás (sok cukor, finomított szénhidrátok, kevés zöldség, gyümölcs, túlzott alkoholfogyasztás), fertőzések (vírusok, patogének stb.), szennyezőanyagok (környezeti mérgek, nehézfémek, növényvédő szerek, táplálékkal bevitt pl. tartósítószerek, stb.), nem rendszeres széklet (székrekedés vagy hasmenés), a stressz és az egy-egy betegségre alkalmazott gyógyszer- és antibiotikum-kúra boríthatja fel könnyen az egyensúlyt. Ilyenkor, hogy ezt az egyensúlyt helyreállítsuk, kapszulás probiotikumok szedését szokta javasolni orvosunk.


A probiotikumok azok a fontos, hasznos baktérium- és gombafajok, melyek nélkülözhetetlenek szervezetünk számára, ezért egy komolyabb megbetegedés vagy antibiotikum-kúra után fontos őket pótolni.


De milyen kapcsolat van agyunk és a belünk közt?


Elsőre talán furcsának tűnhet, hogy távoli és különféle funkciót betöltő szervek egymással ilyen szoros kapcsolatban állhatnak, pedig így van! Vegyünk először egy hétköznapi példát: bizonyára te is tapasztaltad már, hogy egy-egy stresszhelyzetre gyomrod, hasad hogyan reagál: van, amelyikünk gyomra összeszűkül, másokat hasi görcsök kínoznak, de gyakori a hasmenés vagy székrekedés is. Így hat az agy a bélre. Mivel azonban ez egy kétoldalú kapcsolat, belünk is hat az agyunkra. A bélben élő baktériumok befolyásolhatják a hangulatunkat és a viselkedésünket is. Az egészséges bélflóra segíthet a stressz leküzdésében, a depresszió, a szorongás megelőzésében és kezelésében. A bélflóra felborult egyensúlyával pedig kapcsolatba hozható számos idegrendszeri betegség, például a migrénes fejfájás kialakulása. Emellett feltételezik, hogy a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór és az autizmus is összefügghet a bélflóra összetételével.


Tehetünk -e valamit annak érdekében, hogy agyunk és bélrendszerünk egészséges legyen?
Mindenképpen! A legfontosabb a kiegyensúlyozott, vegyes, antioxidánsokban és vitaminokban dús táplálkozás. Emellett pedig megsegíthetjük bélflóránkat probiotikumok szedésével.


Az egyértelműen látszik, hogy az egészséges bélflóra a megfelelő agyi működés feltétele. Éppen ezért tehát nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy milyen baktériumok népesítik be a bélcsatornánkat.

Mutatunk most két probiotikumot, amelyekkel te is hozzájárulhatsz bélflórád egyensúlyának megtartásához, illetve helyreállításához:

A Swiss Probiotix Max® kapszulánként 12,5 milliárd jótékony baktériumot, és tizenöt gondosan válogatott probiotikum-törzset tartalmaz. Segít a bélflóra helyreállításában és az egészség megőrzésében, erősíti az immunrendszert.

Kinek ajánljuk a Swiss Probiotix Max® szedését?
– Antibiotikum kúra után, a bélflóra helyreállítására
– Kiegyensúlyozatlan táplálkozás esetén
– Tartósan fennálló emésztési zavarok esetén
– Puffadással, hasi görcsökkel járó panaszok esetében
– Hasmenéssel vagy székrekedéssel járó tünetek kezelésére
– Immunrendszer általános erősítésére
– Tartós fáradtság, levertség, kimerültség esetén
– Bőrproblémák kezelésére

Itt tudod megvásárolni >>

A WTN Bélflórabarát étrend-kiegészítő készítménye hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő állapotához, ezáltal az egészség fenntartásához és a szervezet egészséges működéséhez.

Miben különleges a WTN Bélflórabarát étrend-kiegészítő készítménye?
– A benne lévő baktériumtörzseket egy speciális arányban tartalmazza, ami által megfelelően támogatja a mikrobiális egyensúlyt a gyomor-bél traktusban.
– Gyomor és epesav-ellenálló, így biztosan eljut oda, ahová kell.
– Elősegíti az egészséges gyulladásos választ.
– Fontos szerepet játszik a bélrendszerhez kapcsolódó limfoid szövet (GALT) egészségében.
– A hozzáadott almapektin, fehérmályva-gyökér koncentrátum és kvercetin tovább fokozza az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatást.
– Szobahőmérsékleten tárolható, nem igényel hűtést!
– Színezék és tartósítószer-mentes termék.
– Antibiotikummal együtt is szedhető.

A WTN Bélflórabarát étrend-kiegészítő szedésének előnyei:
– Hozzájárulhat a bélrendszer egészségének megőrzéséhez
– Létrehozza a baktériumok megfelelő egyensúlyát a bélrendszerben
– Hatására javulhat az emésztés, csökkenhetnek az emésztési tünetek
– Javulhat a tápanyagok felszívódása
– A bél nyálkahártyája megfelelő állapotba hozható
– Hatékonyabbá válhat az immunrendszer működése

Itt tudod megvásárolni >>