Új: 10 ezer forint felett ingyenes átvétel Budapest belvárosában.

Cím a „személyes átvétel" bejelölésekor megjelenik, de el is küldjük mailben.

Kérdésed, kérésed van? Hívj bátran! +36-30/098-0140
Ügyfélszolgálat H-Cs: 09-16-ig; P: 09-14-ig. Sz-V: zárva.
Ha éppen nem tudjuk felvenni, visszahívunk.

Témák, amiket fontosnak gondolunk

Vitamint, de milyet?

Kompár Zsófi
Kompár Zsófi
2022.03.28 20:26
Vitamint, de milyet?

Táplálékkiegészítők 1. rész

Egyszer olvastam egy dietetikusnál, Héder Évinél, hogy egy valódi, tökéletes összetételű étrendhez, amelyben minden makro (fehérje, zsír, szénhidrát, víz)-, és mikrotápanyag (vitaminok, ásványianyagok) is megfelelő mennyiségben van jelen, mintegy 7000 kalóriát kellene megennünk naponta.

Kompár Zsófi írása. Motionfit 

Mivel ez a mai átlag életvitelhez képest irreálisan sok, sajnos elkerülhetetlen a táplálékkiegészítők fogyasztása, ha egészségtudatos életet akarunk élni.

Amikor táplálékkiegészítőre gondolunk először mindenkinek a vitaminok jutnak eszébe. Mivel mindenből az egyszerűbb, gyorsabb, költséghatékonyabb megoldásra hajlunk, így a legkönnyebb, ha lekapunk valamelyik drogéria polcáról egy multivitamint.

Na, de ahogy megállunk a polc előtt, minimum 6-7 féle multi verseng a kegyeinkért, és mi ott állunk tanácstalanul.  Az ”az olcsó húsnak híg a leve” szólás a multivitaminok esetében is igaz, és mi mégis kényelemből, meg hogy több maradjon a pénztárcánkban hagyjuk magunkat az „orrunknál vezetni”, pedig ez esetben az egészségünk rovására is mehet egy rosszul megválasztott termék, amivel eredetileg az egészségünket akartuk támogatni.

Nem célom az, hogy ebben a blogban kimerítsem ezt a témát, amit nem is lehet, hanem hogy felkeltsem az érdeklődésed, hogy te is kutass a témában és  segítő szempontokat adjak neked, mikor ott állsz egy vitaminos polc előtt és döntened kéne J

A blog szakmai hátterét Szabó Gál Bence (kutató, fejlesztő, étrendkiegészítő készítő) előadásai adják.

Bármelyik vitamint szedem, az jobb, mint ha egyáltalán nem szednék semmit? 

Azt gondolná az ember, hogy ha vitamint szed az mindenképp jó lesz.

A piacon lévő multivitaminok közül viszont sok olyannal lehet találkozni, ami nem sokat ér, sőt van, ami árthat is pl. a bélflóránknak. Sokszor olyan összetevőket tartalmaznak, melyekről azóta kiderült, hogy problémásak vagy a vitaminok mennyiségben van a gond.

Tehát nem mindegy sem a mennyiség, sem a minőség. Ezért ebben is legyünk tudatos vásárlók és ne sajnáljuk az időt, hogy megtaláljuk a minőségi terméket.

Mire figyeljek az összetevőknél?

Nézzünk például a B9 vitamint (folsav). Ennek olyan formáját használják egyes multivitaminokban, ami a természetben nem is fordul elő. A természetben folát és metil-folát van. A multikba mégis legtöbbször folsavat tesznek. Az emberek 60%-a nem tud folsavból folátot átalakítani. A metil-folátot (B 9 vitamin) tudja jól hasznosítani a szervezet.

Csak az összetevők között találod meg hogy  a megfelelő folát vagy metil-folát van-e benne, mivel uniós követelmény, hogy egységesen folsav legyen a B9 vitamin után zárójelbe írva!  Tehát keresd a folát vagy metil-folát összetevőt!

Az ásványi anyagoknál a jód kivételével azoknak a szerves formája lenne hasznos, mégis sok esetben a szervetlen formájukban vannak jelen a multikban. Ilyen esetben még a bélflórát is károsíthatják.

Tehát nem mindegy, hogy az adott ásványi anyag olyan formáját használják, amit jól tud hasznosítani a szervezet, vagy az olcsóság miatt egy alig hasznosuló formulát alkalmaznak.

mennyiségek is problémásak lehetnek vagy kevés vagy túl sok van az egyes összetevőkből.  Csak egy pár adat néhány fontos összetevővel kapcsolatban:

  • D3 vitaminból 4000 NE bátran fogyasztható főleg a napfényhiányos hónapokban
  • Mg-ból a 250 mg körüli érték jónak számít
  • Cinkből viszont elég kis mennyiség, 15 mg
  • E vitaminból – ami öregedésgátló vitamin – 60-70 mg megfelelő

Mindenre részletesen kitérni hosszú lenne, de izgalmas lehet neked is kutatni egy kicsit ebben a témában.

Egy multinak minden vitamint tartalmaznia kell?

kálciumot pl. nem kéne. Ha rendben van a D3 vitamin szintünk, akkor tripla annyi Ca-ot tud hasznosítani a szervezet, vagyis nincs szükség plusz bevitelre.

A K vitaminra,  főleg K1 és K2-re pedig szükségünk lenne, és sokszor még sincs bennük, pedig a D3 vitamin felszívódásához és a Kalcium beépüléséhez is kellenek.

A K2-vitamin – amit nagyon ritkán találsz meg egy multiban – pedig borzasztóan fontos lenne, mert ez aktivál pl. olyan fehérjéket, melyek azért felelősek, hogy a kalcium oda épüljön be, ahová kell (csontok, fogak), és ne ott rakódjon le, ahol problémás (erek, vesék, lágyszövetek).

Kalcium van a zöldségekben, gyümölcsökben, húsokban. Ha tejterméket nem fogyasztanánk akkor is elég Ca jut a szervezetbe. Ha rendbe van a K (K1, K2), az A, és D3 vitamin szint, akkor a táplálkozással bejutó Ca elég!!! Különben meszesedés lép fel, ha túltoljuk. Azt is kimutatták, hogy a magas kalcium fogyasztás nem növeli a csontsűrűséget, ahogyan az alacsony kalcium fogyasztás sem csökkenti azt.

A magnézium és kalcium együttes és nem megfelelő arányú jelenléte egy multiban a magnézium felszívódását gátolja. Pedig a Magnézium is nagyon fontos ásványianyag, egyes cikkekben új D3 vitaminnak is nevezik.

A magnéziumból is sok fajta létezik, melyek felszívódása azonban nagyon változó. A magnézium szervetlen formái, mint a –szulfát, –oxid, –karbonát, –hidroxid alig hasznosulnak, viszont az arra hajlamosaknál képesek laza székletet vagy hasmenést okozni, és lekötik a gyomorsavat.

Ennek ellenére mégis legtöbbször ezekkel találkozunk a multikban vagy gyógyszertári készítményekben. A szervetlen magnéziumok közül egyedül a –klorid, aminek egész jó hasznosulása van, és nem leköti, hanem kifejezetten segíti a gyomorsav termelését.

Vannak, akik még a magnézium jól felszívódó formáitól is laza székletet tapasztalnak. Nekik ajánlott leginkább a magnézium-biszglicinát, ugyanis ez a legkíméletesebb változata a magnéziumnak.

Milyen a jó multivitamin?

Röviden:

  • Megfelelő formában tartalmazza az összetevőket (szerves, ahogy a természetben megtalálható, a jódot kivéve) és
  • Megfelelő mennyiségben

Mindig olvasd el az apróbetűs részt is, vagyis, hogy mit és milyen mennyiségben tartalmaz a multivitamin. Jó, ha az összetevőknél részletes leírást találsz pl. odaírják, hogy egyes ásványi anyagoknak, vitaminoknak pl. melyik formáját használják.

Lehet azt gondolod, hogy erre neked nincs időd, de ez is úgy van, hogy csak egyszer kell beleásnod magad a témába, csak egyszer kell megtalálnod a megfelelőt, és utána erre már nem lesz gondod; hátradőlhetsz, sőt a tudásoddal másokon is segíthetsz. Kutatni egy témában, jobban elmélyülni, pedig izgalmas és új színt visz a napi mókuskerékbe!

---

 És akkor még egyszer: milyen a jó multivitami?

Például ilyen egy starter:

Megveszem!

Vagy, ha nagyban játszol:

Megveszem!

Ha kismama vagy:

Megveszem!

Ha az örökmozgónak kell:

Megveszem!

Zsófi többi cikkét itt olvashatod-->>