Új: 10 ezer forint felett ingyenes átvétel Budapest belvárosában.

Cím a „személyes átvétel" bejelölésekor megjelenik, de el is küldjük mailben.

Kérdésed, kérésed van? Hívj bátran! +36-30/098-0140
Ügyfélszolgálat H-Cs: 09-16-ig; P: 09-14-ig. Sz-V: zárva.
Ha éppen nem tudjuk felvenni, visszahívunk.

Témák, amiket fontosnak gondolunk

Mi a baj a mesterséges édesítőkkel?

univital.hu
2022.04.20 18:14
Mi a baj a mesterséges édesítőkkel?

Egy ideje már rengeteget hallunk a cukor egészségkárosító hatásáról. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a null kalóriás, mesterséges édesítőszerek és a zéró termékek melyek a cukorbevitel elkerülésének célját szolgálják,

illetve azt, hogy cukorbevitel nélkül se kelljen lemondanunk a megszokott, édes ízekről, nyalánkságokról.

Ez eddig elég jól is hangzik, sajnos azonban az utóbbi években kutatni kezdték azt is, hogy a mesterséges édesítőszerek milyen hatást gyakorolnak szervezetünkre és – meglepő módon – ezek a kutatások nem sok jó hírrel szolgáltak a cukrot méltán mellőzni próbálóknak. Összesen több mint kétszázezer különböző tanulmány foglalkozott ezeknek a szereknek a hatásaival. Bár még mindig nem tudunk mindent, a legújabb kutatási eredmények sem nagyon vitatkoznak azokkal, akik károsnak tartják és nem tanácsolják rendszeres fogyasztásukat.
Egyáltalán mit nevezünk „mesterséges édesítőszernek”?
A mesterséges édesítőszerek olyan édes ízt utánzó anyagok, amelyeket kémiai úton állítanak elő, és amelyekkel a természetben semmilyen formában nem találkozol. A legismertebbek a szacharin, nátrium-ciklamát és az aszpartam, melyekről rengeteg rémisztő hír kering világszerte.

Tényleg rákot okoznak?

Az a rémhír, miszerint „az édesítőszerek rákot okoznak” nagyon gyorsan szárnyra kelt és nem meglepő módon megijedtünk. Azóta persze tudjuk, hogy különbséget kell tennünk természetes és mesterséges cukorhelyettesítők közt, és hogy ezek közül csupán a mesterséges az, amelytől félni ugyan nem kell, ám érdemes óvatosan bánni fogyasztásukkal. Ahogy azt is tudjuk már, hogy valószínűleg még a mesterséges édesítőszerek időnkénti bevitele sem okoz önmagában rákos elváltozást az emberi testben. Ám túl azon, hogy ez az állítás azért nem életbiztosítás, hiba volna egészségesnek elkönyvelnünk csak azért, mert nem okoz biztosan rákot. Más bajt ugyanis okozhat!

Lássuk hát, hogy mi a baj a mesterséges édesítőkkel – és még mielőtt nagyon elkeserednél, hogy örökre le kell mondanod az édességekről, ha nem akarsz se cukrot, se káros anyagot a szervezetedben tudni, lelőjük a poént és elmondjuk, hogy ne aggódj, van megoldás, nem is egy és ebben a cikkben most meg is mutatjuk, mik azok az édesítőszerek és termékek, amelyektől biztosan nem kell tartani!

Szóval akkor mi is a baj a mesterséges édesítőkkel?

1. Nem jó a gyomornak

Ha édesítőszeres étel vagy ital fogyasztása után éreztél már valami kellemetlen érzést a gyomrod táján, ne aggódj, nem veled van a baj. Ezek az anyagok ugyanis a beleidnek egyáltalán nem tesznek jót, és sokaknál hasmenést, gyomorfájdalmat okoz. Mivel a mesterséges édesítőszerek ismeretlenek a szervezetünk számára, ezért a beleink és a gyomrunk, csak úgy, mint az agyunk nem képes megfelelően kezelni és feldolgozni őket.

2. A hiedelmekkel ellentétben éhes leszel tőlük

A mesterséges édesítők pont ellenkező hatás váltják ki, mint amit várunk tőlük. Kutatások kimutatták, hogy étvágynövelő hatással bírnak, és sok esetben a fogyasztásuk után még éhesebb leszel, mint előtte. A képlet egyszerű: a szervezeted az édes ízt összeköti a kalóriákkal, ám az édesítőkben nincs kalória, így az agyad aztán követeli azt. Ráadásul egy korábbi kutatás kimutatta, hogy azoknak, akik rendszeresen édesítőszerrel teletömött italokat fogyasztanak, közel 50 százalékkal jobban nő a testtömeg-indexük azokénál, akik ezeket kerülik a hétköznapokban.

3. ...és még több édesre vágysz

Az édesítőszerek általában sokkal édesebbek, mint maga a cukor. Viszont az agyunk örömközpontját nem stimulálják, sőt, ellenkező hatást érnek el itt is, vagyis az édesítő hatására csak még inkább kívánni fogjuk az agyunknak valójában örömérzetet okozó cukrot.

4. Semmi nem lesz már elég édes

Mivel az édesítők sokkal édesebbek a cukornál, ha sokat fogyasztunk belőle, a szervezetünk egy idő után elkezd alkalmazkodni hozzá. Vagyis a mesterséges édesítő hatására már semmit nem fogunk egy idő után elég édesnek érezni.

5. Felborítják a zsíranyagcserét

Több patkányokon végzett anyagcsere-kísérlet azt mutatta, hogy a mesterséges édesítők felborították az állatok zsíranyagcseréjét, és hozzájárultak az izomvesztésükhöz is. Ha fogyni és izmosodni vágysz, talán nem meglepő, ha azt mondjuk, nem a mesterséges édesítőszerek a legjobb választás.

6. Nem jó a vércukornak sem

Mivel a mesterséges édesítőt képtelen a szervezet megfelelően azonosítani, nemcsak az agyunkat, hanem a bélflóránkat is összezavarja. Szintén kutatások bizonyítják, hogy az édesítő rendszeres fogyasztása kettes típusú cukorbetegséghez vezethet.


Fontos hozzátennünk, hogy ha sátoros ünnepek alkalmával egyszer-egyszer megiszol egy kis zéró kólát vagy bármilyen más édesítőszer-tartalmú üdítőt, nem lesz tőle semmi komoly bajod. Ám többek közt a felsorolt indokok miatt, ha jót akarsz szervezetednek, a hétköznapokban kerüld a mesterséges édesítőszereket, amennyire csak tudod!

Jó, de akkor mit használjunk helyette?

A legnépszerűbb természetes édesítőszerek (a teljesség igénye nélkül) a következők:

Méz: kalóriatartalma ugyan majdnem ugyanannyi, mint a cukornak, ám a cukorral ellentétben a méz körülbelül 190 -féle tápanyagot tartalmaz. Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek, amelyek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban. A legtöbb vitamin különböző arányban található meg benne. Normális esetben a kaptártól a konyhánkig semmiféle módosuláson nem megy át. Nagyon értékes táplálék, mely szőlő- és gyümölcscukrot tartalmaz.

Eritritol: Az eritrit természetes úton képződő cukoralkohol, amelyet a cukor erjesztésével állítanak elő. A cukornál 30%-kal kevésbé édes, de grammonként mindössze 0,2 kalória van benne, amely gyakorlatilag nullának tekinthető. Egészségügyi előnye, hogy a legnagyobb része felszívódik a vékonybélben, csak nagyon minimális mennyiség kerül a vastagbélbe, így nem okoz bélproblémákat. Utóíze minimális.

Kókuszvirágcukor: A kókuszpálma virágjának nektárjából készült cukorkülönlegesség, természetes édesítőszer. Íze egyedülállóan karakteres, mégis lágy, enyhén karamellás, meleg hatást kelt. Nincs köze a kókusz terméséhez, sem ízben, sem színben, édesítőereje közel azonos a nádcukoréval. A kókuszcukrot a kókuszpálma, a bontatlan kókuszvirág nektárjából gyártják.

Stevia: Egy dél-amerikai növény, a jázminpakóca (Stevia rebaudiniana) leveléből vonják ki és gyógynövényként már évszázadok óta használják, többnyire keserű gyógyszerek édesítésére. A növény levelei harmincszor édesebbek a répacukornál, kivonatai pedig akár háromszázszor is édesebbek!

Almacukor: Az almából kivont édesítő magyar találmány, mely természetes alapanyagból készült, alacsony a glikémiás indexe, nem utolsó sorban pedig kellemes ízélményt nyújt. Az almacukor szirup édessége körülbelül a mézhez hasonló, és mindenféle élelmiszer édesítésére alkalmas.

Xylit, avagy a nyírfacukor: biztonságos és természetes édesítőszer, melyben nincsenek a cukor és a mesterséges édesítők mellékhatásai. Lassú felszívódású, segít megőrizni a megfelelő vércukorszintet, és a legtöbb diétába bátran beilleszthető. Nagyobb mennyiségben a nyírfa rostjaiban található xilánból állítják elő. A cukorral megegyező mennyiségben kell adagolni.

Maltitol vagy maltit: kukoricakeményítő alapú természetes édesítőszer, melynek édesítő hatása majdnem azonos a cukoréval, ezért alkalmazása során nincs szükség egyéb hozzáadott mesterséges édesítőszerekre. Önmagában is természetes édességet biztosít úgy, hogy kíméli a fogakat. Nincs ismert mellékhatása. Lassan szívódik fel, így a vércukorszintet kismértékben emeli és hasznosításához az emberi szervezet nem igényel inzulint, ezért diabetikus készítményekben kiválóan alkalmazható és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Nézz körül webáruházunkban, ugyanis a sokféle természetes édesítőszer megannyi különféle formában is megtalálható – folyékony, a cukorhoz hasonló szemcsés, porállagú és tablettás – hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbbet, süteménybe, teába, kávéba, vagy amibe csak szeretnénk. Emellett, ha egy kis édességre vágynál, többféle cukormentes csokoládé, lekvár és süteményekhez való különböző, mák-, illetve diótöltetléket is találhatsz.

Itt érdemes nézelődni -->