Új: 10 ezer forint felett ingyenes átvétel Budapest belvárosában.

Cím a „személyes átvétel" bejelölésekor megjelenik, de el is küldjük mailben.

Kérdésed, kérésed van? Hívj bátran! +36-30/098-0140
Ügyfélszolgálat H-Cs: 09-16-ig; P: 09-14-ig. Sz-V: zárva.
Ha éppen nem tudjuk felvenni, visszahívunk.

Témák, amiket fontosnak gondolunk

Kimerültség, ami már túlmutat a tavaszi fáradtságon

univital.hu
2022.03.01 17:26
Kimerültség, ami már túlmutat a tavaszi fáradtságon

(ásványi anyagok)

Ismered az érzést, amikor folyton álmos vagy, fáradt és levert? Eleinte a frontok gyakori változásainak, a zsúfolt hétköznapoknak tulajdonítjuk az érzést és bízunk benne, hogy egy nagy alvástól javulni fog a helyzet. Sajnos azonban ez sokszor nem ilyen egyszerű.
Legutóbb arról írtunk, hogy mit tehetünk a tavaszi fáradtságnak nevezett, átmeneti, kellemetlen állapot tüneteinek megkönnyítése érdekében, ám manapság nem ritka, hogy amikor már átálltunk az új évszakra, (meg a következőre is) a fáradtság valahogy rajtunk ragad, hű társként kísér az úton, látszólag elzavarhatatlanul.
Ilyenkor már nem átmeneti levertségről, fáradtságról beszélünk, sokkal inkább kimerültségről, amelynek számos oka lehet.

Ha a krónikus fáradtság nemcsak alkalomszerűen, évszakhoz kötve vagy egy-egy stresszesebb időszak hatására jelentkezik, hanem rendszeresen, elképzelhető, hogy szervezetünkben alacsony az ásványi anyagok szintje. Ezeket szervezetünk nem tudja önmagától előállítani, így pótlásuk életünk minden szakaszában különös figyelmet kíván. Kifejezetten akkor érdemes odafigyelni rájuk, ha stresszes életet élünk, ülőmunkát végzünk, keveset alszunk, rendszertelenül táplálkozunk, és a testmozgás sem része a mindennapjainknak. Ezeken egyébként is érdemes elgondolkodni és ahol lehet, változásokat eszközölni, akár egy alapos életmódváltással, hogy hosszútávon megőrizhessük egészségünket. Megpróbálhatunk lazítani a feszített tempónkon, ám a mai világ megköveteli, hogy lépést tartsunk vele, ezért ha most még soknak érezzük, hogy egyszerre nézzünk végig életmódunkon, kezdhetjük valami könnyebbel és kézzelfoghatóbbal, valami jó szokással, amit nem túl megerőltető bevezetni a mindennapjainkba. Ilyesmi lehet például, ha odafigyelünk a megfelelő folyadékfogyasztásra, vagy a boltban egészségesebb nassolni valók után nyúlunk vagy hogy igyekszünk több friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. És ilyen lehet például, ha felismerjük szervezetünk szükségleteit és pótoljuk, amiben esetleg hiányt szenved.
Ha nem tudtuk megelőzni, és minket is elért a krónikus fáradtság, kimerültség, akkor sem kell aggódnunk, hiszen semmi nincs veszve! Amennyiben elképzelhető, hogy kimerültségünket ásványi anyag hiánya okozza, máris elkezdhetünk tenni annak érdekében, hogy mind a kellemetlen tüneteink, mind életünk minősége javuljon.

Nem meglepő, hogy ha hiányoznak szervezetünkből az ásványi- és tápanyagok, akkor fáradtnak érezzük magunkat, hiszen rengeteg sejtünk merít energiát ezekből az anyagokból. Manapság egyre gyakoribb, hogy ugyan több táplálékot veszünk magunkhoz annál, mint amire szükségünk van, szervezetünk ásványi anyag szintje mégis alacsony. Ahhoz, hogy pótoljuk a szükséges ásványi anyagokat, csupán multivitamin szedése nem lesz elég (ezek a termékek a megelőzéshez lehetnek nagy segítség!), ha már a kellemetlen tünetek jelentkeznek, célzottabb megoldásra lesz szükség.
Nézzük, melyek a legfontosabb ásványi anyagok, melyekre a szervezetünknek feltétlenül szüksége van!

Folsav, avagy a B9-vitamin


Részt vesz a vérképzésben, az aminosav- és nukleinsav-anyagcserében, továbbá igen fontos az egészséges magzati fejlődéshez. Nélküle vérszegénység, feledékenység, aluszékonyság, apátia, ingerlékenység, depresszió, tévképzetek jelentkezhetnek. A leggyakrabban inkább a vérszegénységgel, illetve a várandós édesanyák folsavhiánya miatt születési rendellenességekkel találkozunk. Természetes forrásai lehetnek a leveles zöldségek, a máj, a spárga, a spenót, bab, brokkoli és egyes gyümölcsök, ám ha nem csak hiányának megelőzéséről van szó, nem szabad megfeledkeznünk a folsav-pótlás egyéb lehetőségeiről, például az étrend-kiegészítőkről, vitaminkészítményekről és folsavat tartalmazó tablettákról sem.


B-vitaminok


A bevitt élelmiszert energiává a B-vitaminok segítenek átalakítani. Fontos szerepet játszanak az immunrendszer energiatermelő anyagcsere-folyamataiban, hozzájárulnak az idegrendszer épségéhez és a bőrünk egészségéhez, illetve segítenek elűzni a fáradtságot is. Hiányának tünetei leginkább idegrendszeri, bőrgyógyászati, emésztőrendszeri problémák képében jelentkeznek. Krónikus fáradtság esetén ajánlatos 6 hetes B-vitamin kúrát tartani, amelynek a napi B12-vitamin fogyasztás mindenképp része kell, hogy legyen.

Magnézium


A magnéziumról már írtuk korábban, mennyire fontos szervezetünk számára. Hiányát jelezheti krónikus fáradtság, álmatlanság, levertség és gyakori hangulatingadozás, szabálytalan szívverés, magas vérnyomás, izomrángások, izomgyengeség, esetleg emésztőrendszeri szabálytalanságok, de ha tartósan fennáll a hiánya, ennél komolyabb problémákra is számíthatunk, ezért elengedhetetlen, hogy mindig odafigyeljünk a megfelelő magnéziumellátottságunkra.
A megfelelő magnéziumszint stimulálja az agyban lévő természetes aminosav, a neuronok közti kommunikációt szabályozó receptorokat. Az alacsony szint szorongást, álmatlanságot és rossz hangulatot eredményez, amire a magnéziumpótlás egyszerű és gyors megoldást jelent. A magnézium korlátozza a stresszhormonok felszabadulását és egyfajta szűrőként is szolgál, megakadályozva az agyba való bejutásukat. Segít a napi stressz kezelésében, minimalizálásban.
Támogatja a szív- és érrendszer egészségét, a gyomor- és a bélrendszer szabályozását, az immunrendszer működését, szerepet játszik a gyulladások és a migrén csökkentésében.

C-vitamin és más antioxidánsok


A B-vitaminokhoz hasonlóan az antioxidánsok is részt vesznek az energiatermelésben, hiányuk következtében a zsíranyagcsere és az energiatermelés is csökkenhet.
Bár a C-vitamin önmagában természetesen nem ellenszere a kimerültségnek, de hozzájárulhat a krónikus fáradtság elleni küzdelemhez, ráadásul segít megküzdeni a kórokozókkal is. A kimerültség és a stressz következtében esetlegesen legyengült immunrendszerünk miatt könnyebben kaphatunk el betegségeket, melyek ellen és ezek leküzdésében a C-vitamin nagyon fontos szerepet tölt be!


Láthatjuk, hogy az ásványi anyagok célzott pótlása elengedhetetlen a krónikusan fennálló levertség és fáradtság esetén. Ennél azonban jóval többet tehetünk magunkért egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással, ha sokat vagyunk szabad levegőn, rendszeres testmozgással, a koffein visszaszorításával, alvásrutin kialakításával és egy alapvető, pozitív életszemlélettel. Nem kell megijedned akkor sem, ha megelőznöd nem sikerült és a probléma már fennáll. Nézz körül webshopunkban és vedd fel már ma a harcot a kimerültség ellen! Ha elakadtál, írj nekünk, itt vagyunk, segítünk és együtt menni fog!

(Figyeld a szervezeted és ha a fentiek ellenére a tartós fáradtság nem múlik el, mindenképp fordulj orvoshoz!)